Informatie over Zelfverdediging en Weerbaarheid door Adrie de Herdt - Zelfverdediging en Weerbaarheid door Adrie de Herdt

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Volg mij en reageer op: Zelverdediging Info Blog
Volg mijn Studiegroep Praktische Zelfverdediging op: Facebook
Volg mij zakelijk als ondernemer en/of concullega op: LinkedIn
Bookmark and Share
3 November 2020:
Op het Zelfverdediging Info Blog een post over opdrukoefeningen binnnen uw conditie- en krachttraining.  

Gewicht
Elke opdrukoefening is feitelijk een krachttraining waarin gebruik gemaakt wordt van het lichaam als ballast, als belasting, als gewicht. Dat zegt genoeg over hoe voorzichtig met opdrukoefeningen om gegaan moet worden. 
Krachttraining hoeft niet altijd met dumbbells, stangen en schijven, speciale krachttrainingsmachines en naar mijn idee al helemaal niet in mooie sportkleding.

Tijd
De enige investering die dit van cursisten in riddertrainingen zelfverdediging vergt is: tijd. Om met je eigen lichaam als gewicht te kunnen trainen hoef je nergens heen. Dat heb je altijd bij je. Je horloge ook. Plan daarop wat tijd per dag uit om met je eigen lichaam als gewicht te trainen en je zult versteld staan van de resultaten. Je lichaam maakt het namelijk niet uit waarmee het belast wordt, zolang het maar belast wordt.

Lees deze post zeer beslist op het Zelfverdediging Info Blog van de site Scholierenzelfverdediging.
31 Oktober 2020:
Op het Zelfverdediging Info Blog een post over zo snel en zo ver mogelijk wegwezen zodra je een mes ziet.  

Ouders
Voor cursisten onder de 18 jaar oud is het in mijn riddertrainingen zelfverdediging verplicht dat (een van beide) ouders aanwezig blijven. Zo ervaren zij de ontwikkeling van hun kind(eren). Zoals het meisje op de foto die leert om onder druk van wangedrag, agressie, bedreiging en geweld weg te vluchten. Zo snel en zo ver mogelijk van het gevaar vandaan. Wegrennen, wegrennen en nog eens wegrennen zo snel en zo ver mogelijk weg. 

Afstand
Op het moment dat iemand je probeert te verwonden moet je de onderlinge afstand zo groot maken dat diegene je onmogelijk meer kan raken. Niet kan verwonden. Slachtoffers moeten supersnel reageren en hun loopactie zo lang mogelijk volhouden. Dit vergt niet alleen training maar ook veel oefening. Slachtoffers moeten sneller en langer kunnen wegrennen dan hun achtervolgers. Dit betekent nogal wat voor alle trainingen zelfverdediging ... 

Lees deze post zeer beslist op het Zelfverdediging Info Blog van de site Scholierenzelfverdediging.
29 oktober 2020:
Op het Zelfverdediging Info Blog een tweede post over hoe-te-trainen-tijdens-een-tweede-CoronaLockdown2020

GAMMA-'hondje'
Zelf heb ik tijdens de CoronaLockdown2020 van eind februari tot eind augustus geen enkele dojo en/of krachtsportcentrum van binnen gezien. Wel ben ik veel buiten wezen trainen … vrijwel élke dag … zelfs tijdens de hittegolf van augustus! Met de van een cursist gekregen vrachtautoband en GAMMA moker, een TRX en een ‘hondje’. Op dat hondje deed ik in voorligsteun allerlei oefeningen om mijn romp mee in conditie te houden. En nee, hier heb ik geen filmpjes van gemaakt en online gezet. Of ik dat ooit ga doen zal ik eerst met mijn dochters bespreken omdat ik dit helemaal niet gewend ben te doen.

Online
Daarnaast hoor ik om mij heen dat er al van alles online te vinden is over thuis trainen, met een TRX trainen en ook hoe je met een vrachtautoband kan trainen. Wat zouden mijn filmpjes daar aan toevoegen?
Tegelijk kan ik één ding hierover zeggen: 'blijf ook tijdens een mogelijke tweede CoronaLockdown dit jaar werkelijk élke dag in beweging'. Misschien wel via een mogelijke online-riddertraining zoals ik die aanbieden kan.

26 oktober 2020:

Doortrainen!
In iemand’s portemonnee wil ik niet kijken. Maar, koop een moker bij de GAMMA, regel een oude band, koop (ook bij de GAMMA) een hondje of een TRX (vind ik zelf een geweldig apparaat) en je kan al ontzettend veel oefeningen doen om je huidige kracht enigszins te behouden.

Heb je wat meer geld te besteden en genoeg ruimte om het kwijt te kunnen: koop een powerrack, een of twee bankjes waarvan eentje verstelbaar is, twee of drie Olympische stangen plus wat schijven en een ritsje dumbbells. Nu kan je oefeningen doen die je kracht ook nog verbeteren.

Lees meer over kracht- en conditietraining op het Zelfverdediging Info Blog van de site Scholierenzelfverdediging.
12 maart 2020:
Op het Blog van de site Scholierenzelfverdediging een post over Zelfverdediging tegen Messen

Zelfverdediging betekent: héél blijven juist wanneer het aankomt op zelfverdedigng tegen wapens!
Zorgen dat je gezond blijft van lijf en leden, zonder je eigendommen te verliezen aan onverlaten en elke dag datgene kan doen wat je wil doen zonder anderen daarbij dwars te zitten.  Dat is volgens zelfverdediging.org de essentie van ons bestaan hier op Aarde. 

Een scholier die gewapend met een snij- of steekwapen in botsing met u komt kan roet gooien door de plannen die u vlak ervoor nog had. En dat is niet ondenkbeeldig gezien de toename van het aantal steekincidenten onder scholieren. In Almere al zodanig ernstig dat deze ontwikkeling tot vragen in de gemeenteraad geleid hebben. Het artikel in Almere Deze Week van gisteren 11 maart 2020 spreekt boekdelen: er heerst grote angst voor messen in het onderwijs. 

Maar er is helemaal niets nieuws onder de zon. Het Algemeen Dagblad schrijft al in 2015 over toename van geweld met snij- en steekwapens onder scholieren. Scholieren, docenten, het onderwijs ondersteunend personeel en zelfs directieleden zijn bang zichzelf niet te kunnen verdedigen tegen aanvallen met een mes, een snij- en steekwapen. 

Lees het hele artikel op het blog vol Zelfverdediging Info van de site Scholierenzelfverdediging.
18 juli 2018:
Op het Blog van Scholierenzelfverdediging Tip 35

Zelfverdediging betekent: leer alles zien … dan kan je alles doen!
Een beroepskracht die cum laude zijn certificaat weerbaarheid/zelfverdediging IBT/PPO/FVT/ZMV  gehaald heeft is wat mij betreft niet meteen ook de medewerker die het best om kan gaan met wangedrag, agressie, bedreiging en geweld. Het gaat erom situaties juist in te schatten en op basis van die inschatting een juiste keuze te maken. Pas dan kan een beroepskracht het goede doen: zichzelf en/of derden verdedigen of de aanval kiezen om zijn taak vanuit diens functie uit te kunnen voeren.

Lees het hele artikel op het blog vol Zelfverdediging Info van de site Scholierenzelfverdediging.
1 Mei 2018

Vecht nooit ongewapend terug!
Soms vragen mensen mij welke vechtsport de ‘beste’ vechtsport is om voor de zelfverdediging te trainen. In eerste instantie antwoord ik vaak: het worstelen. Of dit nou Grieks-Romeins of vrije stijl of Sambo-worstelen is. Dit is mijn mening gebaseerd op mijn praktijkervaring. Een mening die ik uitdraag in mijn riddertrainingen zelfverdediging bij Sta Vast Training in Bussum.
Die ik al vlot daarna vaak bijstel: de stijl van je tegenstander. Ongeacht wie dat is of wat die doet en hoe die dat doet. Want, je tegenstander was vaak al op jou aan het loeren. Die had zijn strategie al klaar en wist al welke aanvallen hij gebruiken zou en op welk moment. Hij bepaalde tijd en plaats. Zonder dat jij dit wist. Wat kan jij hier dan nog ongewapend tegenin brengen?

Lees het hele artikel op de website Scholier en Zelfverdediging.
2 Maart 2018

Wordt supersterk!
Blijkbaar vinden vechtsporters kracht ontzettend belangrijk. Zij zorgen ervoor zo sterk mogelijk te worden. Kracht helpt hen om tegenstanders keihard te treffen, vasthouden en/of werpen. En omdat meer kracht gelijk staat aan een hoger gewicht door de toename van hun spieromvang, worden zij gecontroleerd op het juiste gewicht. Vaak klopt hun gewicht overigens niet meer. Dan gaan zij ‘crashen om te cashen’. 

Lees meer over dit interessante onderwerp in het artikel op heb blog Scholier en Zelfverdediging.

26 februari 2018

Criminelen die geweld gebruiken luisteren niet naar taal van hun slachtoffers. Woorden doen hen niets. En bewegen zulke roodieren helemaal niet op te houden met hun wangedrag, agressie, bedreiging en geweld. Boeven ervaren smeekbedes als zwakte. De gemiddelde boef weet op zo een moment zeker dat hij lekker los kan gaan. Zijn slachtoffer is een ‘taalgebruiker’ van wie de crimineel geen gewelddadige tegenstand hoeft te verwachten.

Zelfverdediging tip nummer 27 op het weblog Scholier en Zelfverdediging: pak een pen, potlood of stift en doe zo een tegenstander pijn. En ik wéét wat ik zeg omdat ik mijn PocketShark meermaals gebruikt heb. Ik heb er tegenstanders werkelijk mee afgestopt. Abrupt, midden in hun actie.

Lees het hele artikel hierover op het blog Scholier en Zelfverdediging.

 
 
7 februari 2018: 'Adrie ... leer mijn zoon véchten!'.

Scholieren hebben dagelijks last van sociaal ongewenst gedrag, agressie, bedreiging en geweld!

Op het weblog Scholier en Zelfverdediging een mooi artikel over de wanhoop waarmee een vader aan mij als ridderfactortrainer zelfverdediging vroeg zijn zoon weerbaar en assertief te maken.
Deze jongen straalt nu elke dag.

Niets is voor mij mooier dan nette inwoners op succesvolle wijze op weg helpen naar meer weerbaar gedrag.
17 januari 2018
Veertien dames van een vrouwenondernemersvereniging had ik in een speciale groepstraining zelfverdediging bij mij op de zaak in Bussum. Van de veertien deelnemende dames vertelden drie dat zij familie binnen een vechtsport hebben. Familie waarvan zij geleerd hebben zichzelf te verdedigen. Zij waren van mening dat een keiharde trap in de ‘weke delen’ van een man hem snel van zijn nare gedachten af zou helpen.

Probleem met ‘kruistrappen’ is dat mannen al van jongs af aan weten dat zij daar niet geraakt moeten worden. Mannen zijn heel erg voorzichtig met hun kruis. Dat heeft de ervaring hun geleerd.

Ik heb mannen door zien vechten die een trap in het kruis gekregen hadden. Die trap was werkelijk niet hard genoeg uitgedeeld. Een kruistrap in de zelfverdediging moet loeihard uitgevoerd worden. Maak allerlei (schijn)bewegingen en laat hem niet vooraf weten dat jij hem eigenlijk keihard in zijn kruis wil trappen. Dan heb je de meest kans op succes met een kruistrap … anders niet.

Lees het hele artikel hierover op het blog Scholier en Zelfverdediging.

2 januari 2018
Dankzij onze supergrondige schoonmaakploeg kunnen de eerste trainingen zelfverdediging plaatsvinden dit nieuwe jaar 2018 in een bedrijfspand dat helemaal spic en span is ... Sta Vast! Mijn puur praktijkgerichte oefenruimte: klaar! Mijn krachthonk op de eerste verdieping: klaar! Mijn theorieruimte: klaar! Mijn poolbiljart: klaar!
30 oktober 2017
Zelfverdediging Tip 18 op het blog Scholier en Zelfverdediging: 'zoek puur praktijkgerichte trainingen zelfverdediging'!

Aanvallen leren keren vergt tijd, toewijding en training. Puur praktijkgerichte training zelfverdediging. 

Over het algemeen wordt dit soort training niet aangeboden in lessen van een gemiddelde vechtsportschool. Daar staat de budo-gedachte op de voorgrond als basis voor het ontwikkelen van een sterk lichaam en vooral karakter. Tenzij zo een vechtsportschool aparte trainingen puur op de praktijk van de zelfverdediging aanbieden kan. Naar mijn idee een heel ander metier. En precies dat is wat wij u in onze puur praktijkgerichte oefenruimte in Bussum middels onze riddertrainingen zelfverdediging te bieden hebben.

Lees op de website Scholierenzelfverdediging meer over puur praktijkgerichte trainingen zelfverdediging. Voor artikelen en tips over zelfverdediging voor scholieren volg het blog Scholier en Zelfverdediging.
28 december 2017
Prachtige Latijnse Spreuk: 'Si Vis Pacem Para bellum'. Als puur praktijkgerichte trainer zelfverdediging vertaal ik deze spreuk altijd met: 'wil jij niet vechten? bereidt je dan voor op elk gevecht!'

Scholierenzelfverdediging.nl heeft een treffende (what's in a word?) nieuwjaarswens voor alle leraren en leerlingen in ons land. 

Lees het artikel op het Weblog Scholier en Zelfverdediging.
Volg het hele Weblog voor meer artikelen over scholieren en zelfverdediging.


27 augustus 2017
'Blog Ridderfactor Zelfverdediging' 

Help Ridderfactor.nl de ridderfactor van haar cursisten verbeteren: reageer op het blog Ridderfactor Zelfverdediging met jullie kritiek en/of advies.

7 januari 2017
Gratis Zelfverdediging Tip 4: ga eens helemaal leeg in je training zelfverdediging! 

Leer helemaal stuk te gaan in trainingen zelfverdediging.

Op het weblog Scholier en Zelfverdediging een klein artikel over de noodzaak ook kinderen te leren helemaal leeg te gaan in trainingen zelfverdediging. Kinderen leren werkelijk alles te geven om te kunnen winnen. Zodat zij leren hun ridderfactor te vergroten. Dat is wat wij doen in onze trainingen zelfverdediging bij Sta Vast Training in Bussum.


5 januari 2017
'Zelfvertrouwen vergroten' 
Ouders brengen helemaal ten einde raad hun kinderen naar mijn riddertrainingen zelfverdediging die ik bij Sta Vast Training in Bussum en elders in trainingen op locatie on-the-job verzorg. Deze kinderen worden werkelijk aangevallen op school en zelfs in de klas onder het oog van hun docenten. Die zeggen hierover tegen de ouders 'geen vinger' achter het geweld te kunnen krijgen. 

Volgende week is het pas de tweede week in dit nieuwe jaar 2017 en het eerste kind dat te lijden heeft onder op hem uitgeoefend geweld op school mag ik in mijn riddertrainingen zelfverdediging speciaal voor scholieren gaan oefenen. Op school wordt dit kind werkelijk beurs getrapt door klas- en schoolgenoten, hufters binnen het onderwijs. Zijn ouders zeggen dat hij elke dag 'met samengeknepen billen' en 'poep in de broek' naar school gaat. Wat mij betreft is dit ongelooflijk en in ieder geval ontoelaatbaar.

Sommige ouders van kinderen die bij mij zelfverdediging leren, zijn meermaals naar school geweest en hebben met docenten en directie gesproken op zoek naar bescherming voor hun kind. Alleen maar nette mensen. Die hun kinderen wél opgevoed hebben. Hun kinderen geleerd hebben niet te schreeuwen, niet te slaan en niet te schoppen en zich om hulp bij docenten en andere volwassenen te melden. 

Deze ouders zijn helemaal ingehaald door de werkelijkheid van heden ten dage. Waarin onze scholen bevolkt worden door kinderen en jongeren voor wie wangedrag, agressie, bedreiging en geweld er al van huis uit bij horen. Dat docenten en directie niet af kunnen stoppen. De nette, welopgevoede scholieren zullen zichzelf moeten verdedigen.
26 december 2016
'Kerst- en Nieuwjaarswens'
 
Ik ben enorm blij dat ik ook dit jaar de kans heb gekregen een verhoogde ridderfactor toe te mogen voegen aan tal van geweldige mensen. Jong en oud, man en vrouw, ridderfactorcursisten, opdrachtgevers, persoonlijkheden en aparte individuen. Vooral heel veel bijzondere mensen heb ik mogen ontmoeten in mijn trainingen zelfverdediging. Dat is waar ik elk lesmoment, elk (eerste) contact energie uit haal. Waar ik steeds opnieuw van leer. In het besef dat ik zelf nog elke dag een leerling ben. Die leert van alle mensen die ik mag ontmoeten op elk uur van de dag.

De belangen van mijn cursisten en opdrachtgevers wegen voor mij net zo zwaar als mijn eigen ontwikkelmogelijkheden en carrière als eigenaar/trainer van Sta Vast Training. Hét innovatieve opleidingsinstituut voor weerbaarheid, zelfverdediging en beroepsmatig fysiek optreden in Nederland. Waarbinnen vooral de juiste match van cursusleider en cursist(en) hun onderlinge betrokkenheid garandeert. En het leveren van puur praktijk- en persoonsgerichte service voor mij belangrijke randvoorwaarden zijn. Daar werk ik keihard voor. Iedere dag weer. Elke ridderfactortraining opnieuw. 

In 2017 en de komende jaren hoop ik dan ook de samenwerking met iedereen waar ik mee in contact sta op dezelfde inspirerende en warme wijze voort te mogen zetten. Sta Vast!


Klik hier voor het artikel op het weblog Scholier en Zelfverdediging

Kijk voor nog meer gratis zelfverdediging tips op het weblog van de website voor scholierenzelfverdediging

Regelmatig worden daar geheel gratis tips ter verbetering van uw weerbaarheid en zelfverdediging geplaatst.Kijk voor nog meer gratis zelfverdediging tips op het weblog van de website voor scholierenzelfverdediging! Regelmatig worden daar geheel gratis tips ter verbetering van uw weerbaarheid en zelfverdediging geplaatst.Kijk voor nog meer gratis zelfverdediging tips op het weblog van de website voor scholierenzelfverdediging! Regelmatig worden daar geheel gratis tips ter verbetering van uw weerbaarheid en zelfverdediging geplaatst.
15 oktober 2016
'Ridderfactor.nl online'
Al vanaf mijn eerste trainingen zelfverdediging die ik verzorg, ben ik die trainingen RIDDERTRAININGEN gaan noemen. Want, ik wil de RIDDERFACTOR van mijn cursisten helpen vergroten. Zodat zij sterk, sociaal én succesvol worden. Sinds kort is er een aparte site voor in de lucht: RIDDERFACTOR.NL Neem een kijkje en stuur mij jullie feedback:

Mijn motto: 'Iederéén weer ridder'. Zodat alle nette inwoners van ons Nederland sterk, sociaal en succesvol worden en zo bouwen aan een sterke, sociale en succesvolle samenleving. Mijn website Ridderfactor.nl is online. Schiet er maar op los (om het in termen van 'strijden voor een goede zaak' te houden).

Stuur jullie mening, vragen, opmerkingen en overige berichten naar onze REACTIE-PAGINA.


15 september 2016
'trainingen zelfverdediging weer begonnen'
De eerste trainingen zelfverdediging bij Sta Vast Training in Bussum aan de Honoré Lambostraat 2a zijn weer enthousiast begonnen. Deze trainingen zelfverdediging worden puur praktijkgericht vanuit de hulpvraag van onze cursisten op individuele en persoonlijke wijze verzorgd. Private trainingen zelfverdediging vormen hoofdbestandeel van wat wij te bieden hebben. Daarnaast verzorgen wij koppeltrainingen zelfverdediging voor (echt)paren, ouder-kind-trainingen zelfverdediging en speciale groepstrainingen zelfverdediging voor kleine groepen tot een grootte van maximaal vier personen.
20 juni 2016
'hindernissen kunnen nemen van levensbelang'
In de haast aan tegenstanders/gevaar te kunnen ontkomen rennen de meeste mensen daar in een rechte lijn van weg. Maar, een rechte lijn is veel te makkelijk om te volgen. Aanvallers rennen daar in een net zo rechte lijn makkelijk achteraan. Schutters houden zo een rechte lijn makkelijk in het vizier. Zo houden terroristen hun slachtoffers op hun richtmiddelen vast. Met alle nare gevolgen vandien.

Trainingen zelfverdediging die wij in ons puur praktijkgerichte oefenpand binnen de Strikt Persoonlijke Zelfverdediging verzorgen, spelen hierop in.

Onze cursisten zelfverdediging leren hindernissen zo snel mogelijk nemen en er op die manier voor zorgen dat zij zo snel mogelijk uit beeld verdwijnen bij de boeven en terroristen die jacht op hen maken. Criminelen moeten in ieder geval meer moeite doen om onze cursisten in beeld te houden. Laat staan op hun vizier te houden en via hun richtmiddelen op te kunnen vuren.
20 mei 2016
'weg kunnen kruipen van levensbelang'
Soms moet je zo snel mogelijk maken dat je wegkomt. Dit betekent dat je moet rennen zo hard als je kunt. Want dan moet je rennen voor je leven.

Soms moet je zorgen dat aanvallers je niet kunnen zien. Dit betekent dat je al kruipend moet maken dat je naar een veilige plek komt. Dan moet je kruipen voor je leven.

Zowel het wegrennen als het wegkruipen onder druk van geweld en (doods)dreiging is beslist heel erg moeilijk. Vandaar dat cursisten zelfverdediging dit bij ons in ons puur praktijkgerichte oefenpand in Bussum van ons leren. Zij moeten zo snel en laag mogelijk oefenen om weg te kruipen bij gevaar vandaan.

In de huidige tijdsgees vol van terroristische aanslagen is deze vaardigheid beslist van levensbelang! 
24 april 2016
'zoals je beweegt, zo leef je'
 
Begin dit jaar is SPZ-trainer Adrie de Herdt geslaagd voor het examen voor de basisopleiding van TalenT2Move. Een heel nieuw systeem van benaderen van mensen, alle mensen die iemand overal ontmoeten kan. Een systeem dat voortborduurt op Action Typing en de MTBI-schaal. Een systeem dat zichtbaar maakt hoe iemand denkt door te kijken naar hoe zo iemand beweegt. Een systeem bedacht door Kyra Mollema en Rene Maertens. Kyra is ooit toptenniser geweest en Rene is gymleraar. Zij ontdekten dat mensen vast bewegingspatronen hanteren die iets zeggen over mogelijke fysieke prestaties, cognitieve vaardigheden en emoties. 

De kennis die SPZ-trainer Adrie de Herdt opgedaan heeft in de TalenT2Move-opleiding, gebruikt hij nu al in trainingen weerbaarheid, zelfverdediging en beroepsmatig fysiek optreden. Hij leert cursisten letten op hun eigen bewegingspatroon, dat van hun opponenten en daar een zo gunstig mogelijke actie op inpassen.

Jezelf als opsporingsambtenaar schrap zetten onder druk van geweld!


De Studiegroep Praktische Zelfverdediging verzorgt trainingen voor beroepskrachten in beveiliging, bij de politie, krijgsmacht en het gevangeniswezen.

Kijk voor meer informatie op de website van Sta Vast Training.
Geheel zelfstandige zelfverdediging.

Cipiers in deze buitenlandse gevangenis hebben in een speciale training zelfverdediging voor hun instructieteam geleerd opstandige opponenten geheel zelfstandig een trap af te laten dalen.
Op een innovatieve, intuitieve en effectieve wijze.
Soms kan je als beroepskracht niet anders dan zelfstandig opereren.
In je eentje in actie komen.

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van SPZ-trainer Adrie de Herdt.


Elk écht gevecht eindigt op de grond!

Beroepskrachten die dit meegemaakt hebben bevestigen dit.
Of je struikelt ergens over, of je krijgt 'rubberen' benen of je wordt geworpen.
 
Leer naast het staande en slaande gevecht, ook het grondgevecht.

Kijkt u op de Facebookpagina van Sta Vast Trainer Adrie de Herdt.

Ook docenten moeten zichzelf leren verdedigen!

Docenten zijn soms emotioneel helemaal brak, murw geslagen. Letterlijk!
Door leerlingen, ouders van scholieren, hun familieleden, vrienden en kennissen.

De Studiegroep Praktische Zelfverdediging verzorgt trainingen zelfverdediging voor docenten en OOP'ers.

Kijk op Scholierenzelfverdediging voor meer informatie over trainingen voor docenten en OOP'ers.


Front-Office medewerkers lijden onder dagelijks geweld!

Vanuit het overheidsprogramma Veilige Publieke Taak helpen werkgevers werknemers veilig omgaan met geweld. 
Want ... er wordt geweld uitgeoefend op Front-Office medewerkers.

Op een dreigende wijze, en zelfs op agressief aanvallende manier worden Front-Office medewerkers benadert.

Leer omgaan met agressieve klanten, kijk op de website van onze Anti-Huftertraining.

Géén nekklem gebruiken!

Als beroepskrachten trainden wij nooit het gebruik van de nekklem.
Alle (oud-)topsporters uit verschillende vechtsporten die dienstsport volgden, waren het er van meet af aan met elkaar over eens dat de nekklem een veel te riskante controletechniek is. 
Niemand van onze groep heeft de nekklem ooit gebruikt, wij hadden betere alternatieven.

Kijk voor meer controletechnieken op de Facebookpagina van Sta Vast Zelfverdediging.
16 april 2016
'ledematen laten lijden'
Naast 'nivelleren' is het belangrijk binnen de zelfverdediging zo veilig mogelijk te handelen. Afstand = tijd. Hoe verder slachtoffers van hun (gewapende) tegenstander vandaan blijven hoe veiliger het voor hen als verdedigende partij zal zijn. Waarom zou je dicht op jouw tegenstander kruipen? Waarom zou je niet zijn 'ledematen laten lijden'? Door aan te vallen met een greep, een slag en zelfs een messteek brengt een aanvaller zijn arm(en) zelf naar slachtoffers toe. Slachtoffers hoeven niet dichterbij te komen, aanvallers brengen hun ledematen zelf naar slachtoffers toe. Nu krijgen slachtoffers de kans ledematen van hun tegenstanders aan te vallen. Op de linker foto verdedigt SPZ-trainer Adrie de Herdt zichzelf tegen een mesaanval door met een schroevendraaier de aanvallende arm van zijn tegenstander aan te vallen. Op de rechterfoto verdedigt een jonge cursist zelfverdediging in een speciale scholierentraining van Adrie de Herdt zichzelf tegen een leeftijdgenoot die hem met een mes aanvalt door diens mesarm aan te snijden. Voor meer informatie over trainingen voor (jonge) scholieren kijkt u op scholierenzelfverdediging.
10 april 2016
'nivelleren'
Waarom denken veel mensen dat zij zichzelf ongewapend zouden moeten verdedigen. Zelfs tegen een gewapende aanvaller! Bij veel zelfverdedigingscursussen leren cursisten zich ongewapend te verdedigen tegen aanvallers die met van alles en nog wat gewapend zijn. Zelfs tegen pistoolaanvallen! 

Bij ons leren cursisten zo snel mogelijk zelf een wapen te pakken of iets dat zij tot een wapen zouden kunnen maken om zichzelf mee te verdedigen. 'Nivelleren' heet dat bij ons. Lees voor meer informatie ons weblog Scholier en Zelfverdediging en/of kijk op onze Facebookpagina.
Dit 10-jarige jongetje leert in een training Strikt Persoonlijke Zelfverdediging te 'nivelleren'. Hij pakt een stok zodra onze SPZ-trainer Adrie de Herdt een stok pakt waarmee hij hem in deze training zelfverdediging probeert te slaan. Geweldige reacties van dit prachtige kind!
6 april 2016
'géén hoge trappen!' schreeuwden mijn instructeurs.
 
Daarom trainden vechtsportende collega's en ik onze hoge trappen zelf met elkaar buiten onze reguliere beroepsmatige sporturen om. In onze pauzes zodra er niemand op de gang was, even zelf wat vechttechnieken samen herhalen. Iedere collega trainde de eigen gemaakte vechttechnieken op diens eigen wijze. Buiten de vaste kaders van onze sportinstructeurs om. Collega's uit het karate plaatsten hoge trappen, collega's uit het taekwondo voerden gesprongen trappen uit, collega's uit ringcontactsporten plaatsen low-kicks en een collega uit het capoeira voerde hele lage draaiende vegen over de grond uit. 
In het wedstrijdkarate van de jaren 80 mocht ik als deelnemer graag hoge trappen maken naar het hoofd van mijn sportieve tegenstanders. Het viel niet altijd mee om zo een hoge trap op het allerlaatste moment zoals vereist binnen het karate als wedstrijdsport, te kunnen afremmen en het hoofd heel beheerst te raken of (nog beter) net niet te raken. Wanneer ik tegenstanders met een hoge trap te hard raakte, kwam het regelmatig voor dat hun lichaam de vloer eerder raakte dan dat ik mijn schoppende voet op de grond kon zetten. Toch zeiden rijksinstructeurs die mij beroepsmatig trainden regelmatig om 'geen hoge trappen' te gebruiken.
3 april 2016
'Trainen voor sport versus trainen voor de praktijk'
De overeenkomst tussen trainen voor het spel in een vechtsport en trainen voor de praktijk van de echte zelfverdediging, is dat houding en handelen geheel gericht zijn op het behalen van de volle winst. Vechtsporters willen kampioen worden en daartoe alle wedstrijden winnen. Terwijl het voor slachtoffers van geweld binnen de zelfverdediging ook van belang is elke confrontatie binnen dat conflict te winnen. 

Fysiekmentaal het maximale uit zichzelf durven halen, daar draait het om binnen elke (wed)strijd!
3 maart 2016
'docenten doen niets tegen geweld op school'
Regelmatig ben ik als gastdocent voor weerbaarheid en zelfverdediging actief in ons onderwijs. Dan probeer ik zowel leerlingen als hun leraren oorzaak en gevolg van geweld bij te brengen. Zodat zij daar adequaat mee om leren gaan vanuit hun individuele bewegingsvoorkeuren en breinpatronen. Bovendien heb ik voor mijn deeltijdstudie pedagogiek als LiO-stagiair (Leraar in Opleiding) voor de klas gestaan. Zo heb ik ons onderwijs van binnenuit mogen meemaken. Het onderlinge wangedrag en de agressie heb ik met eigen ogen kunnen zien. Hierover heb ik artikelen geschreven in het vakblad voor leraren lichamelijke opvoeding van de KVLO in 2010, 2012 en 2013.

24 februari 2016
'Radio 1, Lijn 1 interview over zelfverdediging'
Foto van een heel leuk interview met journalist Jeroen Wielaert voor het radioprogramma Lijn 1 op Radio 1 over zelfverdediging tegen aanvallen met een mes. 

Wil je het interview naluisteren? Klik dan op deze link: http://www.radio1.nl/items/68386-de-wolven-van-de-straat-eemnes

Wil je meer info? Klik naar ons blog Scholier en Zelfverdediging.
 
8 februari 2016
'gewapende scholieren'

Klasgenoten, schoolgenoten en docenten weten heel goed welke scholieren gewapend naar school komen. Dat hoort iedereen 'in de wandelgangen'. Dit is funest voor een veilige school en vernietigt het leerklimaat. 
17 februari 2015
'beroepskrachten moeten keihard zelfverdediging trainen'

Tijdens het verzorgen van
Sta Vast workshops weerbaarheid vanuit Sta Vast Persoonlijke Zelfverdediging aan de Fontys Sporthogeschool in Tilburg voor de vakorganisatie van deze docentengroep de  KVLO, schokkende verhalen gehoord van deelnemende docenten lichamelijke oefening. 

Decennia geleden waren gymleraren de meest populaire leerkrachten. De meest moeilijke scholieren werden op straf naar de gymzaal gestuurd, die werden niet van school gestuurd. Gymleraren waren docenten die een speciale band kregen met de grootste etters van de school. 
Dat is nu heel anders! Ook gymleraren hebben tegenwoordig te lijden onder wangedrag, agressie, bedreiging en geweld. Niet alleen van scholieren, ook van ouders, familie, vrienden, buurtgenoten en vage kennissen van hun scholieren. Tot aan de eigen voordeur zijn gymleraren bedreigd geweest.

Hoe keren wij het tij?

27 januari 2016
'NS-personeel loopt blokje om'

Volgens dit artikel in de Almere DezeWeek editienummer 4 van dit jaar 2016, stelt de vakbond FNV dat medewerkers van NS het advies krijgen 'een blokje om te lopen' zodra zich calamiteiten voordoen in het openbaar vervoer. 

Reizigers staan er helemaal alleen voor.
In lessen Sta Vast Training Zelfverdediging leren kinderen spelenderwijs en op een veilige manier omgaan met gewapende aanvallen. 
22 januari 2016
'Jongeren kansen leren pakken'

Vanuit de Studiegroep Praktische Zelfverdediging verzorgt onze eigenaar/trainer Adrie de Herdt ook lessen als gastdocent in het (voortgezet) onderwijs. 
Via Sta Vast! Trainingen Weerbaarheid leert hij jongeren in een Entreeklas van het ROC Flevoland zichzelf assertief op te stellen. 
En dit niet te verwarren met een agressieve opstelling. Want, zowel assertiviteit als agressiviteit zijn houdingen waarmee mensen hun doelen hopen te kunnen bereiken.
Van beide mogelijkheden biedt een assertieve houding echter de meeste kans van slagen. Vooral op de lange duur.

Jongeren helpen succesvol worden binnen onze sterk verhardde en veranderende samenleving!

Doe uw aanvallers pijn!  

Reizigers in ons openbaar vervoer moeten zelf adequaat leren omgaan met wangedrag, agressie, bedreiging en geweld van zwartrijdes en andere personen die zich moedwillig misdragen.

Aanvallers stop je alleen af door jezelf op een simpele, doeltreffende en definitieve manier te verdedigen.

10 januari 2016
'blijf op armlengte van mannen' zegt burgemeester van Keulen!'

Het nabijgevecht omarmen.

Geweldig artikel van Hendrik Duron over 'de armlengte van mannen' in reactie op de opmerking van de burgemeester van Keulen dat vrouwen moeten zorgen minstens op armlengte afstand van mannen te moeten blijven. Overigens is deze burgemeester in het verleden zelf neergestoken geweest door een man. Die kwam blijkbaar wel binnen armlengte van deze vrouw. Bovendien verwondde deze dader nog drie of vier anderen die in de buurt van deze burgemeester stonden. Het is blijkbaar niet zo eenvoudig om op armlengte afstand van een persoon te blijven die op agressieve wijze dichtbij wilt komen. Aanvallers staan voor je neus voordat je het beseft!

Hoe hou je zulke tegenstanders van je af? Dat lukt niet! Het is juist hun intentie dichtbij te komen en aan jou en/of je spullen te zitten.
Wat kun je doen om hier zo adequaat mogelijk mee om te gaan? Het nabijgevecht omarmen! Bijna letterlijk je aanvaller(s) in het nabijgevecht durven 'omarmen' en bestrijden. Dit is geen makkie en vergt veel kracht, uithoudingsvermogen en voor al DURF! Vooral wanneer je als slachtoffer kleiner, lichter en veel minder sterk bent dan jouw aanvaller(s) zal dit nooit meevallen. Slachtoffers zullen iets moeten pakken/gebruiken om beslissend in te zetten tegen hun aanvaller(s)!
17 januari 2016
'Ga voor de ogen!'

In het echte gevecht is het van groot belang rustig en ontspannen te blijven. Zonder een soort van vechtsporthouding aan te nemen. Vanuit een bijna ‘bewegingsloze’ toestand plotseling in beweging komen. En je tegenstander volkomen te verrassen. Met een enkele korte beweging van je vingertoppen naar zijn ogen. Klaar!

Lees op het blog Scholier en Zelfverdediging een meer uitgebreid artikel over hoe jezelf zo adequaat mogelijk te verdedigen door de ogen van je aanvaller als doelwit uit te kiezen. En er zo voor te zorgen dat zo een aanvaller onmiddellijk ophoud. 
Kijk ook op de website voor Scholierenzelfverdediging en op onze Facebookpagina.

Je vingertoppen vormen pas échte 'stopping power'!
5 januari 2016
Massaal geweld van jongens en mannen tegen meisjes en vrouwen!

In
De Telegraaf een schokkend artikel over massaal geweld van jongens en mannen tegen meisjes en vrouwen op Oudjaar in Keulen in Duitsland. Deze vrouwen waren kansloos! Want, ook als mannelijke volwassen redt je het niet zo gemakkelijk tegen zoveel aanvallers. Die van een klap in het gezicht helemaal niet onder de indruk raken!
Ook in de Elsevier een artikel over de 1000 mannen die met zijn allen vrouwen aangevallen hebben op Oudjaar in Keulen. De vraag luidt: 'moet de leshinhoud van onze huidige trainingen zelfverdediging helemaal op de schop?'. Een eenvoudige bitchslap of te zachte steek met de vingers in de ogen is niet meer voldoende.
In de eerste plaats leren cursisten in trainingen zelfverdediging die de Studiegroep Praktische Zelfverdediging bij Sta Vast Training in Bussum verzorgt, om héél te blijven! 
En met name hun hoofd te beschermen met hun handen en armen. In het licht van wat de vrouwen is overkomen in Duitsland, moeten wij de lesinhoud wellicht aanpassen.
Meisjes leren meppen! 

In trainingen scholierenzelfverdediging is het volgens ons van groot belang dat meisjes leren meppen. Dat zij door leren slaan, door leren gaan en ervaren wat zij er allemaal voor moeten doen om héél te blijven. En dat valt niet mee. Zeker niet zodra je als meisje of vrouw geconfronteerd wordt met meerdere aanvallers waar wij via ons webblog Scholier en Zelfverdediging op gereageerd hebben.
3 januari 2016
Terreuraanslag op Erasmusbrug Rotterdam verijdeld!

Volgens De Telegraaf waren 50.000 mensen aanwezig bij de vuurwerkshow op de Erasmusbrug in Rotterdam op Oud en Nieuw 2016.Naast eigenaar van de Studiegroep Praktische Zelfverdediging en trainer bij Stavast Training in Bussum, is Adrie de Herdt ook familiemens. Oud en Nieuw 2016 heeft hij met gezin en familie gevierd in Rotterdam. Daar heeft hij gekeken naar de Nationale Vuurwerkshow 2016 op de Erasmusbrug.
Om acht uur 's ochtends 2 januari 2016 bericht RTL Nieuws dat de politie arrestaties verricht heeft in verband met 'dreiging' van een aanslag tijdens de Nationale Vuurwerkshow op de Erasmusbrug in Rotterdam. Een aanslag die tienduizenden onschuldige en onvoorbereide burgers in groot gevaar zou hebben gebracht.
Op het blog Scholier en Zelfverdediging is een artikel geplaatst over het belang van 'zo snel en ver mogelijk vluchten' van wangedrag, agressie, bedreiging, geweld en gevaar vandaan. Laat het strijden over aan onze professionals. Bij Stavast Training Zelfverdediging leren ook kinderen zo snel en ver mogelijk vluchten.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu